Blogg
SEO

Vad är teknisk SEO

SEO - Search Engine Optimization eller den svenska översättningen sökmotoroptimering handlar i huvudsak om att öka sannolikheten att ranka högt i sökmotorernas resultat.

För att lyckas med SEO finns det flera olika delar som du behöver arbeta med. Content står alltid i centrum och är grunden i lyckad SEO men det går inte att bortse från påverkan av backlinks och teknisk SEO.

I detta blogginlägg kommer vi gå igenom mer i detalj vad teknisk SEO innebär och hur du kan arbeta med teknisk SEO för att lyckas bättre i ditt SEO-arbete.

Här nedan kan du titta på en video med Philip och Nicolina från Contitude där Nicolina berättar vad teknisk SEO är:

Vad är teknisk SEO?

Teknisk SEO handlar primärt om att optimera den bakomliggande koden på en hemsida för att en sökmotor bättre ska kunna förstå vad sidan handlar om och ranka den därefter.

Sättet som en sökmotor fungerar är att den söker igenom alla hemsidor som finns och rankar varje enskild sida baserat på tusentals parametrar för att kunna ge så bra resultat som möjligt när någon söker i en sökmotor. En sökmotors primära mål att att ge det absolut bästa resultatet på den fråga som ställs i en sökmotor och därför vill en sökmotor hitta det absolut bästa svaret på den frågan.

När en sökmotor crawlar hemsidor (crawlar kallas det när en sökmotor söker igenom hemsidor) så ser de inte det som du ser när de tittar på en hemsida. De ser istället den bakomliggande koden.

Första bilden nedan visar vad du ser när du tittar på en hemsida och andra bilden visar vad en sökmotor ser när den crawlar en hemsida.

Om du vill se hur den bakomliggande koden ser ut på en specifik sida så kan du högerklicka på sidan och sedan välja “Visa sidkälla”.

I och med att en sökmotor inte ser det som vi ser när vi besöker en hemsida är teknisk SEO viktigt. Text har sökmotorer blivit relativt bra på att tolka och få en uppfattning om vad det handlar om men bilder, video och ljud är sökmotorer fortfarande relativt dåliga på att tolka. Då behövs det verkligen arbetas med teknisk SEO för att en sökmotor ska få en uppfattning om hur innehållet ska rankas.

De viktigaste delarnar i teknisk SEO

För dig som någon gång genomfört en SEO-analys som ofta brukar fokusera på just tekniska SEO-delar vet att antalet parametrar som bedöms är väldigt många och vid första anblick kanske svåra att förstå. Det finns vissa parametrar som är mer viktiga än andra och som vi på Contitude har funnit ger mest effekt när det kommer till att nå resultat för SEO.

De 5 viktigaste parametrarna för teknisk SEO anser vi vara; Metabeskrivning, Sidtitel, URL, Sidhastighet och Internlänkning.

Metabeskrivning

Metabeskrivning är en förklarande text om vad den specifika sidan handlar om. Beskrivningen dyker upp i sökresultatet under sidtiteln. bilden ovan är metabeskrivningen markerad i rött.

Det finns ingen begränsning för hur lång en metabeskrivning kan vara men den klipps av för att matcha det utrymme som finns tillgängligt vid varje tillfälle. Tipset är därför att inte spara det mest intressanta till slutet då den kan klippas av. Rekommendationen på längden av en metabeskrivning brukar vara runt 160 tecken plus minus lite beroende på vem man frågar.För att en metabeskrivning ska fylla sitt fulla syfte bör den innehålla den sökterm som du vill att sidan ska synas på samt vara en hjälpsam intresseväckande ingress på vad sidan handlar om.

Sidtitel

Rubriken som du ser i sökresultaten i en sökmotor är sidtiteln. I bilden ovan är den markerad i blått. Det viktigaste i sidtiteln är att den ska vara så nära den exakta sökfrasen som du vill att sidan ska synas på. En av de vanligaste missarna som görs när det kommer till sidtitlar är att döpa dem enligt menyraden, t.ex. “Hem”. Det är vagt och ger ingen bra information för en användare som söker efter information i en sökmotor. Då är det bättre att använda ditt företagsnamn och eventuellt vad du levererar för värde.

URL

URL står för Uniform Resource Locator och är den unika webbadress som leder till din specifika sida. Den är markerad i grönt i bilden ovan och bör för bästa SEO-resultat innehålla den sökterm som du är ute efter att ranka på.Här kan du också bygga hierarkier i URLer som visar på ett djup inom ett visst ämne. Ett exempel skulle vara att ha URL /seo/ och sedan /seo/teknisk-seo/ och /seo/backlinks/ mm för att bygga ett sk topic cluster kring SEO.

Sidhastighet

En av de faktorer som får flest besökare att lämna en hemsida är hastigheten på sidan. Det vet sökmotorer om och därför kommer de att premiera hemsidor som laddar snabbt. Anledningen till att en webbsida laddar långsamt kan vara allt från att servern där din hemsida är hostad är långsam till att dina bilder är högupplösta och därför väldigt tunga att ladda. Google har ett bra verktyg där du kan kontrollera din sidhastighet: Google Pagespeed

Internlänkning

Om du har en hemsida med många sidor hjälper internlänkning en sökmotor att ta reda på vilka sidor som är riktigt viktiga samt vilka sidor som ska rankas på vilka sökord. En internlänk är en text som har en hyperlänk till en annan sida på din hemsida som tex denna länk till vår sida om SEO paket. När du gör dessa typer av internlänkningar visar du på att sidan som handlar om SEO paket är viktig och handlar just om SEO paket. Då kommer en sökmotor ta med det i beräkningen för rakning av den sidan vid just sökningen på den specifika termen.Om du vill ha fler förklaringar till termer kring teknisk SEO så har vi satt ihop en ordlista för SEO termer som du hittar här: SEO ordlista

Är teknisk SEO något för mig?

Om du ska arbeta med SEO och vill få mycket organisk trafik är den tekniska aspekten för SEO viktig. Det är lite av en hygienfaktor där du ska nå upp i en viss standard för att lyckas ranka riktigt bra. Viktigt att komma ihåg är att teknisk SEO inte hjälper rankingen utan att ha content som kan indexeras. Teknisk SEO handlar om att få sökmotorer att bättre tolka det content du har producerat och därför brukar teknisk SEO vara mer aktuellt när du har mycket content eller har planer på att producera mycket content.

Hur snabbt får jag resultat av teknisk SEO?

Det finns inget exakt svar på denna fråga men om du har mycket content sedan tidigare och inte har arbetat med teknisk SEO sedan tidigare kan du få stor utväxling inom 2 - 3 månader. Det som också påverkar är hur ofta som din hemsida blir crawlad och det beror på hur hög aktivitet som du har på hemsidan.

Vad kostar teknisk SEO?

Det varierar kraftigt mellan leverantörer men du kan räkna med timpriser mellan 700 och 2000 kr per timme. Många brukar sätta upp det som ett månadsabonnemang från 10 000 kr och uppåt och sedan göra så mycket som de hinner. Det som du ska hålla koll på är att få en specifikation på vad de gör med tiden de lägger och vilka resultat som faktiskt uppnås.I denna artikel så går vi lite mer utförligt igenom prissättning på alla delar inom SEO:Vad kostar SEO?

Verktyg för teknisk SEO

Ska du arbeta aktivt med teknisk SEO är ett SEO-verktyg att rekommendera. Där kan du löpande ta ut rapporter över vilka delar som behöver förbättras. Det finns en stor mängd olika verktyg som har sina fördelar och nackdelar men de mäter ofta samma parametrar. Vi på Contitude använder oss av Ahref som är ett bra verktyg men kostar en slant. Screaming Frog är ett annat verktyg som är gratis och ger bra med insikter.Vill du ha en gratis konsultation kring teknisk SEO-analys av din hemsida så boka ett 45 minuters möte med oss på Contitude genom denna länken:BOKA MÖTE

Sammanfattning

Teknisk SEO handlar om att göra ditt content förståeligt på ett bra sätt för sökmotorer.Att arbeta med teknisk SEO kan ge relativt snabba resultat om du har mycket content som inte är optimerat idag. Viktigt att komma ihåg är att teknisk SEO inte har någon egentlig påverkan om du inte har något content.Det finns massvis med olika delar att arbeta med när det kommer till teknisk SEO men de 5 viktigaste delarna enligt Contitude är: Metabeskrivning, Sidtitel, URL, Sidhastighet och Internlänkning.

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte