Blogg
Digital marknadsföring

Publicera i egen kanal eller i lånad?

I vissa fall får vi på Contitude frågan var man ska publicera sitt content. I detta blogginlägg kommer vi gå igenom hur vi på Contitude ser på detta och vad vi brukar rekommendera våra kunder att göra.

Var ska du publicera ditt content?

Huvudregeln enligt oss på Contitude är att du ska publicera det i en kanal som ni själva äger. Anledningen till att du är bättre att publicera ditt content i kanaler du äger är att du då har full kontroll över det content du publicerar. Det utesluter inte kanaler som sociala medier, kampanjdomäner, nyhetssidor mm. Men det finns många fördelar med att publicera i kanaler ni själva äger och det finns en hel del risker och nedsidor med att publicera i delade/lånade kanaler.

Vad är skillnaden på en ägd och en lånad eller delad kanal?

Den enda kanalen som du äger själv på internet är din egna hemsida. För att du ska vara ägare av den behöver du också vara ägare av domänen. Det kan ses som en självklarhet men ibland kan du hamna i en situation där ditt företag inte äger domänen utan istället äger en webbyrå eller liknande din domän. Det är inte lika vanligt längre men tidigt i internets historia fanns det många webbyråer som ägde domännamnen och registrerade de till sig själv och sedan tog hand om ”kundens” hemsida. Det finns andra exempel på domäner som du ”lånar” t.ex. bloggnätverk där du får en domän som är ”ditt företagsnamn.blogger.com”, där lånar du endast en subdomän och de som äger huvuddomänen ”blogger.com” kan när som helst stänga ned din subdomän.De vanliga lånade eller delade kanalerna burkar annars vara sociala medier som många ser som ägda kanaler men som faktiskt är lånade kanaler. Om du bygger upp ett otroligt nätverk på t.ex. Facebook så kan det ge fantastiska möjligheter att nå ut till en bredmålgrupp men du vet aldrig när Facebook gör om sina regler. Det var inte länge sedan Facebook ändrade sina algoritmer så att en företagssida endast nådde ut till ca 5% av sina följare utan sponsring. Sociala kanaler är också historiskt sett trendberoende där vissa kanaler är populära under viss tid och sedan dör ut och nya kommer in. Kommer du ihåg Myspace eller Playahead? Det var otroligt populära innan t.ex. Facebook tog över.

Vad är fördelen med att publicera ditt content på din ägda kanal?

Anledningen varför vi alltid rekommenderar att börja med sin ägda kanal är att du kan styra allt själv. På en ägd kanal kan du alltid ta bort ditt content, du kan alltid använda det på det sätt du vill, du kan styra helt själv hur ditt content syns mm.Utöver att du kan styra allt själv får du också alla fördelar av bra content själv när du publicerar i din ägda kanal jämfört med om du publicerar på en lånad kanal. Ett exempel på detta är SEO. När du publicerar t.ex. en artikel eller ett blogginlägg på din egna domän kommer det att indexeras av sökmotorer och leda trafik till din kanal. Om du t.ex. publicerar din artikel på sociala medier, en nyhetssida eller kampanjsida så kommer du bidra med nya besökare till den kanalen som istället hade kunnat hamna i din kanal. Det finns vissa fall då det är bra att publicera ditt content på andra kanaler än din egen men det kommer vi till lite längre ned.

Vad är risken och nackdelarna med att publicera ditt content på lånade eller delade kanaler?

De största nackdelarna är att du inte kan styra ditt content helt själv. Ett omtalat fall där man inte kan styra sitt content är på Youtube där annonsörer inte kunde kontrollera vilka videos man förknippades med. Det var inte endast frågan om vilken video som annonsen spelades upp i utan även om vilka videos som rekommenderades runt om videon där annonsen visades på. Följdeffekten blev att många annonsörer slutade annonsera på Youtube under en period.I vissa fall kan du bli erbjuden kampanjer från byråer där du får content producerat och sedan publicerat på byråns egen ”kampanjdomän”. Nackdelen med det är att du inte själv äger det content de producerar och att du inte kan få det garanterat att ditt content fortsätter vara publicerat och driva in leads. Content som du publicerar är potentiella leadmagneter som under många år framöver kan driva in potentiella kunder och leads. Det vill du kunna styra och kontrollera själv.

När ska du publicera content på lånade eller delade kanaler?

Först och främst ska du använda alla kanaler du kan för att dela det content som du publicerat på din egen kanal. T.ex. ska du alltid dela ditt content på sociala medier för att maximera spridning.När det kommer till att publicera content lånade eller delade kanaler så är gästbloggande ett bra exempel på när du inte ska publicera i egna kanaler. Ofta så är anledningen att driva ännu mer trafik till sin egen kanal genom att dels nå ut till besökare som är på hemsidan där du gästbloggar men som vanligtvis inte skulle hitta din hemsida. Men även att kunna få en backlink från en rankad hemsida till din egen hemsida som kommer att vara bra för SEO. Läs mer om SEO och backlinks härDet finns vissa kanaler som det alltid är bra att publicera content i, t.ex. stora nyhetssidor som di.se, dn.se, svd.se mm. De har ofta många fler besökare än du och det brukar också vara bra som skrytexempel att vara omnämnd i flera stora nyhetsmedier.

Sammanfattning

Huvudregeln är att du ska publicera ditt content i din egna ägda kanal. Du kommer att kunna kontrollera hur ditt content publiceras, när det tas bort och vad det syns i för sammanhang.Att publicera i egen kanal innebär också att du kommer att få de fina fördelarna som bättre SEO som över lång tid har möjlighet att skapa bra värde för dig och ditt bolag.Det finns dock tillfällen då det är bra att publicera ditt content på lånade eller delade kanaler. T.ex. gästbloggande eller bli publicerad av en större nyhetskanal.Vill du ha hjälp med att komma fram till var ditt content ska publiceras så boka gärna in ett kort möte med oss på Contitude via länken nedan.Boka ett möte med Contitude

Vill du komma igång? Skicka oss ett meddelande…

Tack! Vi hör av oss så snart vi kan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Boka ett möte redan nu.

Vi vill gärna höra om era ambitioner, mål och utmaningar inom digital marknadsföring – och framförallt ge tips på marknadsaktiviteter som passar just er!

Boka möte